BPV 2 Bart Ontwerpstudio

Over Bart Ontwerpstudio

In mijn tweede jaar heb ik stagegelopen bij Bart Ontwerpstudio. Bart werkt vanaf 2013 voor zichzelf nadat hij zijn studie aan het HMC heeft afgerond. Daarna heeft hij ook nog 2 jaar kunstacademie gedaan waar hij veel heeft geleerd over design. Hij werkt vaak samen met architecten en zit qua werk in het hogere segment. Zijn werk is erg divers, af en toe een paar keukens van massief eikenhout, dan weer een tafel of een radiatorombouw. Wat dit bedrijf zo leuk maakt is dat het een goede combinatie is tussen meubelmaken en intereurbouw. Ik heb enorm veel geleerd, meer nog dan in mijn eerste jaar en dat terwijl de eerste periode nog niet over is. Vooral dat je de tijd krijgt om zelf dingen uit te zoeken en een beetje aan te rommelen is erg fijn. Zo kom je zelf achter de beste manier om iets aan te pakken. 

Project Bestekbakken

Direct toen ik begon met stage kreeg ik al een zelfstandige opdracht die ik mocht uitvoeren. Het ging om 2 bestekbakken voor een massief eiken keuken in Bilthoven. De klant had later bedacht dat ze deze er nog bij wilden hebben. 

Het plan was om de besteklade precies passend te maken met de bestaande lades maar toen wij op locatie aankwamen bleek dat de maten die mijn mentor had opgenomen niet helemaal klopte. Ter plaatse heb ik de besteklades moeten inkorten met de Japanse trekzaag. 

Aangezien ik niet al het goede gereedschap meehad was het even improviseren maar met wat papier tape kon ik hem in elkaar klemmen. Resultaat? Zuigend in de lade. 

Project Festoolkar

Het tweede project wat ik heb uitgevoerd is het maken van een verrijdbare Festool kar. Ik ben er op dit moment nog mee bezig dus het eindresultaat komt nog. Al het plaat materiaal is nu op maat en gekantenband met de festoolmachine en daarna met de bovenfrees afgewerkt. Dit was nog wel een klusje.

Stageopdrachten

B1-k1-w5-6 Houtbewerkingsmachines instellen en proefbewerking doen

Ik moest een flink aantal blokjes zagen van exact dezelfde lengte als afstandhouders voor het project bestekbakken. Deze moesten exact 87mm zijn. Ik heb daardoor de langsgeleider ingesteld op deze maat en een proefbewerking uitgevoerd op een stukje MDF wat ik nog had liggen. Na een kleine correctie was de maat goed en kon ik aan de slag. 

Voorkant Radiatorbehuizing
Bovenkant Radiatorbehuizing

B1-k1-w7 Bewerkingen uitvoeren met houtbewerkingsmachines

Voor deze opdracht heb ik gekozen voor de bovenfrees die ik gebruikt heb om sleuven te maken in deze radiatorombouw. Ik heb een mal gemaakt met een verschuifbaar inzetstuk waardoor ik de lengte van de sleuven kan aanpassen. De voorkant van de radiator heeft ook deze sleuven nodig en deze zijn veel langer, door deze oplossing heb ik geen andere mal hoeven te maken. 

B1-k1-w4 Meubels en (scheeps)intereurbouwproducten afwerken

Op stage werken wij vooral met Monocoat. Het is een tweecomponenten olie waar je maar een klein beetje van nodig hebt voor een maximaal resultaat. Ik gebruik een “brushpad” om te olie te verdelen over het oppervlak en na 5 minuten intrekken wrijf ik het uit met een schone poetsdoek.