Project Medicijnkast

Het eerste project van leerjaar 3 is het medicijnkastje, ook wel kastje cannabis genoemd. Dit is een standaard tekening met complexe handelingen die elke leerling moet maken. De houtkeuze was vrij maar moest wel precies zoals de tekening gemaakt worden. 

Schuine en versprongen pen- gat verbinding

Persoonlijk vond ik de schuine pen- gat verbindingen met versprongen borsten het lastigste. Vooral omdat je het maar één keer kan doen en pas als alle onderdelen klaar zijn, je pas ziet of je het goed gedaan hebt. Bij mij ging het proces redelijk gemakkelijk alleen duurde het enorm lang door een kapotte pennenbank waardoor iedere leerling op elkaar stond te wachten. 

Paneeldeur verstek

Doordat het hele kastje een trapezium vorm heeft, krijgen de verstekken ook andere hoeken. De regel heeft een verstek van 46° en de stijl 44°. Dit ging niet zo soepel. De verstekblokken waren niet helemaal haaks en ik heb bij 1 verstek de hoeken omgeruild. Dit resulteerde in een kiertje die niet meer te fixen was.

Schuin ingelaten scharnieren

Door de scharnieren schuin in te laten, draait de deur vlak naar binnen. Als je dit niet zou doen zou de deur niet volledig sluiten omdat de scharnieren niet vlak op elkaar zitten als ze gesloten zijn. 

Cijfer en reflectie

Persoonlijk vond ik het een erg frustrerend project, niet omdat het zo complex was maar vooral omdat leerlingen heel lang op elkaar stonden te wachten om een bepaalde machine te gebruiken. Er zijn 5 klassen die dezelfde opdracht doen, tijdens het zelfde semester. Qua uitvoeringhad ik bij deze opdracht wat meer aandacht moeten besteden aan de afwerking. Een klein beetje lijm in een hoekje en een messing schroef die was afgebruiken resulteerde in dit cijfer. Ik ben niet echt tevreden en denk dat ik beter kan, mits er een beetje tempo in het project zit. 

Productieproces

Neem een kijkje in het maakproces van deze kast