Ondernemen kan je leren

Blog 1

Het derde schooljaar heb ik gekozen voor het extra vak, ”ondernemerschap”. Hierin word ik begeleid door een docent via het platform van Jong Ondernemen om een eigen product op de markt te brengen. Gedurende dit jaar zal ik deze pagina updaten met mijn ontwikkeling en dat van mijn product. 

Momenteel zitten wij in de voorbereidingsfase waarin wij werken aan het schrijven van een ondernemersplan. Via Jong Ondernemen kunnen wij dan een KvK nummer krijgen en een zakelijke rekening. We focussen vooral nu op verschillende testen doen om te bepalen wat voor eigenschappen bij mij als ondernemer en wat de eigenschappen zijn van het bedrijf. Dit doen we door een SWOT-Analyse, een DESTEP analyse en een marketingmix uit te werken. 

Later deze periode zullen wij werken aan onder andere het financiële gedeelte van ondernemen, exploitatiebegroting, winstbelasting, liquiditeitsbegroting en andere zaken die bij ondernemen komen kijken. Daarna zullen wij ons product wat wij ontwikkeld hebben ook echt op de markt gaan brengen en deze gaan promoten.

Blog 2

Mijn product dat ik ga ontwikkelen is een dicevault, dat is een doosje om de dobbelstenen in op te bergen die je nodig hebt voor het spel Dungeons & Dragons. Ik speel al een aantal jaar dit spel en vond vergelijkbare dicevaults veel te duur. Daarom probeer ik een luxe betaalbare variant te maken voor een groot publiek. 

Het publiek dat ik wil bereiken is eigenlijk heel simpel. Alle mensen die interesse hebben in D&D(Dungeons&Dragons). Mensen die een hobby hebben willen daar graag in investeren en dat merk ik ook al snel bij de prijzen van producten in deze markt. Om competitief te blijven zet ik de prijs op maximaal 50 euro. 

Blog 3

Tijdens de financiële fase van mijn project zijn we eerst begonnen met een calculatie inkoopprijs van de materialen. Hierbij nemen we ook verzendkosten en oplage mee. Aan de hand van deze informatie kan ik een berekening maken om de uiteindelijke verkoopprijs te bepalen.  

In de liquiditeitsbegroting staat wat mijn maandelijkse uitgaven en inkomsten zijn. Zoals u kunt zien in de tabel hiernaast heb ik aandelen verkocht. Een aandeel is 20 euro en dat is vanuit jong ondernemen zo geregeld zodat leerlingen niet op hele hoge kosten gejaagd worden. Uiteindelijk heb ik 250 euro bij elkaar gehaald voor de eerste oplage van mijn product. 

De materiaalkosten hebben we het al over gehad maar in deze tabel hiernaast staat nog meer handige informatie. Salaris is hier maar 4 euro maar dat is om ons uiteindelijk te leren hoe je hier je belastingaangifte over doet.  Mijn winstmarge, wat ik er aan wil verdienen boven op mijn investering is 250 euro. Dit zorgt er voor dat als ik alles verkoop, ik helemaal geen kosten heb gemaakt aan dit project. 

Blog 4

Swot analyse maken

Voor het opzetten van een bedrijf moesten wij een Swot analyse maken. Dit word ook wel een Sterkte-zwakteanalyse genoemd. Hierin ga je goed nadenken over eventuele valkuilen maar dingen waar je profijt uit kan halen.

Blog 5

Op de foto hiernaast is te zien hoe ik ben begonnen met het frezen van de prototypes. In de programering moest nog aardig wat aangepast worden om alles zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Vooral de gaten voor de scharnieren waren een opgave. Doordat elk houtsoort anders is qua hardheid, zorgde dit ervoor dat de scharnieren in de mahonie dicevaults te strak zaten en in die van essen te los.

Toen de bestanden eenmaal zo getuned waren dat alles helemaal klopte kon de productie worden gestart.

Dicevault - Mahonie

Dicevault - Eiken

Dicevault - Mango

Dicevault - Esdoorn

Dicevault - Essen

Blog 6

Productie foto’s zijn erg goed gelukt en dat bleek ook uit mijn verkoop. Via Shopify hebben wij een website gemaakt voor online verkoop.

Ik heb een kleine oplage gemaakt van 10 dicevaults met 5 houtsoorten, mahonie, eiken, mango, essen en esdoorn. Op één na zijn ze allemaal verkocht en hiermee heb ik alle productiekosten en de extra kosten voor dit schoolvak kunnen dekken. Ik heb een klein beetje winst gemaakt. Mijn doel was om 300 euro te verdienen en uiteindelijk heb ik aan 350 euro verkocht. Met de kosten heb ik er zelf hooguit 50 euro aan overgehouden en daarmee heb ik dit vak succesvol afgesloten.

Voor de beoordeling heb ik met mijn beurspresentatie het hoogst van de klas gescoord met een 9. Al met al was dit een erg leuk vak om kennis te maken met ondernemerschap en ik zou het zeker aanraden aan andere studenten.