Project Kast
Omschrijving
Project Kastje is het eerste echt project wat ik mogen maken op het Hout- en Meubileringscollege doordat project tafel werd afgelast. Het ontwerp is afgeleid van scandinavisch design wat ik persoonlijk erg mooi vind. Ik heb mezelf echt uitgedaagd met dit ontwerp. Ik heb dikke herlijsten met schuine kanten gebruikt, poten met een verjonging aan alle vier de zijdes, gekozen voor een massieve deur en een lade met geleiders en een vals front. Dit betekende wel dat ik er veel meer tijd in heb moeten steken dan de andere klasgenoten maar ik ben erg blij met het resultaat. Het enige wat ik nog moet doen is hem in de Monocoat zetten maar verder is hij zo goed als af.
Bouw van de romp
De romp ging over het algemeen best snel. Het was even nadenken hoe ik de verstekken ging zagen maar uiteindelijk kwam dat goed. De herlijsten was een ander verhaal. Ik heb zowel op de voorkant als achterkant herlijsten. Doordat ik geen rekening had gehouden met de dikte van de achterwand zou deze eruit steken met mijn sponing. Ik kon hem niet dieper maken omdat mijn ladegeleiders exact op maat waren. Ik heb dus gekozen om een extra herlijst te maken waardoor de sponning ietsje dieper werd maar niet ten koste ging van de binnenwerkse maat. Ik heb wel de fout gemaakt om aan één van mijn zijdes de verstekken aan de verkeerde kant te maken zodat nu de B fineer kant boven zit. Gelukkig is het kastje vierkant en kon ik deze als onderkant gebruiken.
De Lade
Doordat ik gebruik maak van een vals front werd mij aangeraden om normale zwaluwstaarten te maken en niet half overdekte zwaluwstaarten. Dit scheelde mij een hoop tijd. Ik was zo stom geweest om bij het frezen de sponning aan de verkeerde kant te maken maar gelukkig zie er helemaal niks meer van door het valse front. De gaten van het handvat heb ik verzinkt in het front zodat je deze niet ziet als deze eenmaal op de lade is geschroefd. De bodem van de lade had ik iets te ruim gezaagd maar uiteindelijk kwam dat wel goed uit waardoor deze gemakkelijk in de sponning gleed. Ik heb schuine wiggen gebruikt om de ladebodem strak tegen de bovenkant van de sponning te drukken zodat je geen kieren meer ziet.
De deur
De deur is van massief eikenhout, ik kreeg wat protest van mijn docenten maar ik wilde het toch graag proberen. Ik heb een houtverbreding gemaakt en 2 aluminium U profielen ingefreesd. Deze helpen tegen het kromtrekken. Dit was een lastig onderdeel maar is uiteindelijk gelukt. Het afhangen van de scharnieren ging echt verschrikkelijk. Tot drie keer aan toe zat mijn kruisplaatje op de verkeerde plek. De gaatjes heb ik gevuld met een deuvel.
Het onderstel
Bij dit onderstel heb ik me meerdere malen afgevraagd of dit niet te hoog gegrepen was. Ik heb minimaal 2 keer extra praktijk gedraaid om dit af te kunnen krijgen. De poten zijn verlijmt van 3 latten duims hout en daarna geschaafd. Daarna heb ik een freesmal moeten maken om de verjongingen er aan te maken. Echter zijn 2 die van boven naar beneden lopen en de andere 2 lopen van halverwege met een andere hoek naar beneden. Dit zorgde ervoor dat ik de aanslag miste waardoor de poten niet strak in de mal bleven zitten. Uiteindelijk heb ik dit opgelost met een wig en dubbelzijdig tape. De regels en poten zijn daarna met domino’s aan elkaar verbonden. Het hele onderstel is aan de romp bevestigd door middel van tafelbladhouder achtjes. Deze zijn verzinkt met een forstnerboor.