Project Tafel

Het tweede project van leerjaar 2 is het maken van een stoel, door tijdgebrek is gekozen om dit te vervangen voor project tafel. Dit was een standaard tekening die iedereen moest volgen maar er was mogelijkheid tot verandering. Zo heb ik te tafel langer en breder gemaakt en heeft het blad een schuine onderkant. 

Montage

Het blad is bevestigd met bladwervels die gezaagd zijn van het blad. Hierdoor was het ook belangrijk dat de afstand tussen bovenkant regel en onderkant groef exact hetzelfde zijn. De bladwervels zijn daarna aan één kant schuin geschuurd. Op deze manier wordt het blad alleen op dat punt aangetrokken. De gaten zijn ruim geboord  om werking van het blad toe te laten.

Schuin blad

Het blad is schuin gefreesd aan de onderkant om de illusie te creëren dat het blad veel dunner is dan het eigelijk is. Het blad is 21 milimeter dik met een schuine hoek van 70 graden. Deze hoek is bereikt door de as van de stationairfrees 25 graden naar achter te zetten en een beitelblok van 45 graden te gebruiken

Verjonging

De verjonging aan de poten is gemaakt door eerst een mal te fabriceren met de juiste hoek. Vervolgens is merendeel van het materiaal verwijderd met de lintzaag. Daarna is met de stationairfrees en een kopieerring de rest van het materiaal vlak geschaafd. 

Cijfer en reflectie

Ik ben tevreden met het resultaat al zijn er natuurlijk wel punten voor verbetering. Ik ben een echte perfectionist en ben niet gauw tevreden. Ik heb als cijfer een 8,5 gekregen. Dit was te wijten aan de breedte van de bladdelen. Die van mij waren 12 cm i.p.v. de schoolstandaard van 10 cm. Ook waren mijn bladwervels te strak aangebracht volgens de docent. Ik kan mij wel vinden in deze feedback en zal er natuurlijk van leren. 

Productieproces

Neem een kijkje in het maakproces van deze tafel