Project Reproductie

Het tweede project van leerjaar 3 is de reproductie. Dat is een ontwerp van een designer wat zo goed als nagemaakt moet worden. Dit meubel is ter voorbereiding van het meesterstuk in het 4e jaar met alle complexiteit van dien. 

Halfverdekte zwaluwstaartverbinding

De halfverdekte zwaluwstaartverbinding vind ik één van de mooiste maar ook één van de meest handige verbindingen. Je hoeft bij deze verbinding niet gelijk een vals front te gebruiken aangezien ze niet door de voorkant heen komen.

Tambourdeur verlijmen

Voor het verlijmen van de tambourdeur heb ik een mal gemaakt om alle latjes op te kunnen spannen. Door middel van wiggen komt er spanning op te staan waarna het katoenen doek verlijmt kan worden. De houten plaat bovenop zorgt voor een goede verdeling van de druk.

Lip en groefverbinding

Na veel proefjes kwam ik erachter dat de ideale maat van de groef en deur minimaal een radius van 90mm nodig heeft. De latjes van de tambour zijn 15mm breed en behandeld met kaarsvet.

Cijfer en reflectie

Het project was erg leuk om uit te voeren maar ook erg complex. De deur was een nieuwe techniek die ik nog niet eerder zelf heb geprobeerd. Dit zorgde voor veel trail en error. De poten moesten 5-assig gefreesd worden waar ook erg veel tijd in ging zitten. Omdat de oorspronkelijke radius niet klopte voor het schuiven van de deuren moest deze aangepast worden, wat er helaas voor zorgde dat de hele kast opnieuw getekend moest worden aangezien alle rondingen in elkaar over lopen.

Productieproces

Neem een kijkje in het maakproces van deze kast