BPV 1 Ronald Schouwink

In mijn eerste jaar heb ik stage gelopen bij Ronald Schouwink. Hij is maakt al meer dan 20 jaar inbouwkasten, garderobekasten, inloopkasten en kamers en suite.

Het was erg leuk om hier stage te lopen ik heb veel geleerd. We zijn voornamelijk op locatie bezig geweest met het monteren van kasten maar we hebben ook een hoop gedaan in de werkplaats waaronder deze kast die je hiernaast ziet. 

De kast is gemaakt van dubbelwandig holle MDF delen met een HPL laag. Hierdoor konden we dikkere delen maken die niet al te zwaar waren. Het lastigste was om de verstekken op de kopse kant helemaal sluitend te krijgen maar na wat experimenteren kwamen we erachter dat de beste aanpak de stationairfrees was. Hiervoor deden we het met de formaatzaag op 45 graden maar dat bleek niet nauwkeurig genoeg te zijn. 

Tijdens mijn stage hebben we 4 kasten gebouwd waaronder deze inloopkast. Het was lastig om deze op zijn plek te krijgen aangezien het een heel klein kamertje was op de 2e verdieping. Mijn mentor heeft mij bij deze kast laten zien hoe alle panelen door middel van speciale montageschroeven precies in elkaar vallen. 

B1-k1-w4 snijgereedschap aanbrengen en instellen

Ik heb het zaagblad op de formaatzaag verwisseld omdat deze bot was geworden en we plaatmateriaal met HPL gingen zagen. Met een bot zaagblad krijg je allemaal stukjes die uitbreken. 

Als eerste heb ik de lade die over het zaagblad zit open geschoven. Daarna heb ik het blad losgedraaid en ook het spouwmes er vanaf gehaald. Deze stond niet goed ingesteld voor het nieuwe zaagblad. Ik heb het nieuwe zaagblad erop gezet en het spouwmes afgesteld. Tijdens de controle bleek dat ik het spouwmes nog iets strakker moest aandraaien omdat deze anders los trilt tijdens het zagen. 

Je moet opletten dat het spouwmes onder het zaagblad plaatst en dat je de juiste afstand tussen het zaagblad en het spouwmes hebt. Vervolgens sluit je de beveiligingsklep anders gaat de zaag niet aan. 

De zaag van mijn mentor zit een beetje los dus na het vervangen van het zaagblad moest ook de hoek van het zaagblad gecontroleerd worden.